Uživatelé, co o připravovaném Windows 8 (ne)víme / měli bychom vědět a orientovat se dobře?

20.09.2011 21:58

"Windows 8 (Developer Preview) změní vše?"

CHIP online | Trendy > (dovolujeme si celý přepis článku též pro naše koncové uživatele šířit i zde ...)

Windows 8 sázejí na ovládání dotykové.

Úvodní obrazovka Windows 8Úvodní obrazovka Windows 8

Windows 8 jsou nejodvážnějším krokem ve vývoji Windows od uvedení Windows 95. Jsou pokusem znovu vymyslit uživatelské rozhraní počítače. Tak byly tento týden představeny vývojářům na konferenci BUILD v kalifornském Anaheimu.

Windows 8 tam byly uvedeny ve verzi „Developer Preview“, tedy ve verzi předběžné, jež ještě není příliš odladěna, ale už by měla odpovídat zamýšlené specifikaci. V dalších měsících bude následovat Beta, pak Release Candidate, a nakonec verze konečná, takzvaná RTM (Release to Manufacturing).

 
Steven Sinofsky na konferenci BUILD 2011Steven Sinofsky na konferenci BUILD 2011

President pro Windows, Steven Sinofsky, k těmto dalším stupňům prohlásil, že Microsoftu nepůjde o dodržení nějakého data vydání, nýbrž mu půjde o kvalitu.

Ústředním rysem Windows 8 je ovládání dotykové a rozhraní celoobrazovkové, bez okrajových rámečků nebo lišt. Windows však zachovávají to, na co jsme si zvykli a co bychom mohli postrádat. A tak ovládání myší a klávesnicí zůstává rovnocennou možností vedle dotyku, a z bezrámečkového rozhraní se lze snadno klávesou přepnout do rozhraní, které znáte z Windows 7.

Microsoft očekává, že uživatelé pokročilí budou využívat všech dostupných způsobů ovládání — pokaždé toho nejvhodnějšího, a to jak podle zařízení, tak podle úlohy.

Významným rysem Windows 8 je totiž to, že běží na kdečem: na procesorech Intel a slučitelných, i na úsporných procesorech ARM; na velkých počítačích, na netboocích, na tabletech, a lze ostatně započítat i telefony — přenést aplikaci napsanou pro Windows 8 na Windows Phone prý vyžaduje změnu jen několika řádek kódu…

Srovnání zátěže tři roky starého Stevova netbooku LenovoSrovnání zátěže tři roky starého netbooku Lenovo

Uživatelské rozhraní Windows 8 je hardwarově urychlováno. Jinak jsou však Windows 8 velice nenáročná. Na několik let starém netbooku s Atomem a s jediným gigabajtem RAM poběží lépe než Windows 7. Steven Sinofsky předvedl, že Windows 8 na něm zaberou 281 MB paměti a poběží 29 procesů, a to včetně Windows Defenderu. To je přitom výsledek verze Developer Preview. S dalším odlaďo­váním by se měla náročnost ještě snížit.

Pro srovnání, Windows 7 SP 1 na tomtéž netbooku zaberou 404 MB paměti a běží při tom 32 procesů. A první verze Windows 7 byly ještě náročnější…

Díky využívání UEFI jsou Windows 8 schopna naběhnout v několika vteřinách.

Namísto nabídky Start mají Windows 8 úvodní obrazovku, jíž lze posouvat doleva a doprava. Jsou na ní seskupeny aktivní dlaždice jednotlivých aplikací.

Srovnání starého a nového aplikačního modelu. Dostupny jsou oba.Srovnání starého a nového aplikačního modelu. Dostupny jsou oba.

Windows 8 jsou plně zpětně slučitelná s Windows 7 a vše, co běží na Windows 7, poběží ve Windows 8. Staré aplikace však nebudou moci využívat nových možností Windows 8. Microsoft takové aplikace nazývá „stolními“, „desktopovými“. Bývají napsány v C nebo v C++ nad API Win32, anebo mohou být napsány pro .NET nebo Silverlight v C# nebo ve Visual Basicu. Popřípadě lze v prohlížeči spustit aplikaci „webovou“ pro HTML/Javascript.

Aplikace využívající nových možností Windows 8 nazývá Microsoft (kdovíproč) „metro“­‑aplikacemi. Je pro ně úplně nové API (aplikační programové rozhraní), jež Microsoft nazval WinRT, čili Windows „runtime“. To zpřístupňuje na 1800 různých objektů, a to jednotně a nezávisle na tom, kterého z hlavních programovacích jazyků pro Windows programátor použije — včetně HTML/CSS/Javascriptu.

Přístup k souborům ve Windows 8Přístup k souborům ve Windows 8

Microsoft se hodně zaměřil na sdílení dat mezi aplikacemi tak, aby každá o to, co dokáže, rozšířila možnosti systému jako celku. Například máte‑li v systému aplikaci, která umí přistu­povat k obrázkům na Facebooku, pak všechny nainstalované metro­‑aplikace, které umějí pracovat s obrázky, získají rovněž přístup k obrázkům na Facebooku, aniž pro to byly napsány.

Též jde o to, aby se soubory uloženými někde v internetu šlo pracovat stejně snadno jako se soubory uloženými místně — aby vlastně nezáleželo na tom, kde jsou.

A pokud se k Windows 8 budete přihlašovat svým ID pro službu Windows Live, pak si budete moci mezi různými zařízeními synchronizovat kdejaké systémové nastavení. Co dosud znáte například z Firefoxu nebo z Google Chrome, to bude platit pro celá Windows. (Jde vybrat, co chcete nebo nechcete synchronizovat.)

Ukládání na SkyDrive (úložiště u Windows Live) bude metro­‑aplikacím přístupné. Kdejaký vývojář pracující ve své ložnici bude moci napsat cloudovou aplikaci, aniž by kde musil provozovat nějaký cloud. Prostě jen využije API WinRT.

Postup schválení aplikace pro Windows StorePostup schválení aplikace pro Windows Store

Hotové aplikace půjde přihlásit do webového obchodu Windows Store. Než v něm budou zpřístupněny veřejnosti, projdou certifikací Microsoftem. Aby požadavek na certifikaci nepůsobil jako černá díra, vývojář bude moci na své soukromé stránce ve Windows Store sledovat, ve kterém kroku schvalování jeho aplikace právě dlí.

Windows 8 jinak obsahují ještě stovky vylepšení drobnějších. Zavádějí například dotyková přihlašovací hesla — v určitém pořadí vykonáte určitá gesta na přihlašovacím obrázku —, anebo možnost obnovit počítač do stavu „čistého“.

Pět tisíc účastníků konference BUILD si odneslo zvlášť pro ně vyrobený vývojářský netbook/tablet Samsung — s 11,6″ dotykovou obrazovkou, s oddělenou fyzickou klávesnicí, ale vybavený také perem (umí rozlišovat mezi dotykem pera a prstu) a se všemi možnými sensory jako tablet. (Uvnitř je Core i5 Sandy Bridge a 4 GB RAM.)

Jsou na něm předinstalována Windows 8 v nynější předběžné verzi a vývojářské nástroje: Visual Studio 11 Express, Expression Blend 5 a SDK a ukázkové aplikace.

Máte‑li po ruce volný netbook nebo počítač s procesorem Intel a s alespoň 1 GB paměti, můžete si však Windows 8 a vývojářské nástroje vyzkoušet i vy.

Sázka na dotykové ovládání je vysoká. Steven Sinofsky tvrdí, že jakmile je ve Windows jednou vyzkoušíte, už nebudete chtíti jinak. Proti tomuto názoru jde Apple Steva Jobse, jenž vyhradil dotykové ovládání pouze pro tablety a v dotyk na obrazovkách svislých nevěří. (Nahrazují jej gesta na velkém touchpadu.) Teprve uvidíme, kdo odhadl budoucnost lépe.

Setkají‑li se Windows 8 s úspěchem, pak je pravděpodobné, že nakonec převálcují Android i iOS i cokoli jiného. Budete snad chtít mít na tabletu nebo na telefonu jiné aplikace než na počítači? Kdoví…

autor Marek Janouš
zdroj Microsoft Corporation
https://www.chip.cz/clanky/trendy/2011/09/windows-8-zmeni-vse
 

Ohodnotit1   6 (6/6)
 
Náš komentář: Dobré šance, přesto to Windows 8 nebude mít lehké se prosadit na trhu operačních systémů zařízení IT (příští čas ale ukáže a rozhodne, ...). 
Názor P.N.
Zpět