Užívání SD p.karty, (nejen) co bychom měli vědět a respektovat aneb ... Proč výrobci přestávají je využívat-FAT Mobilizujeme.cz)!

04.01.2017 20:09

Zdroj: Mobilizujeme.cz  autor: 
MicroSD karty jsou velmi populárním rozšířením pamětí dnešních smartphonů, dává to smysl, jejich cena je absurdně nízká. Výrobci ovšem od podpory microSD karet dávají ruce pryč, to vede k řadě kritiky ze strany uživatelů, je však tato kritika opodstatněná?

micro_SD_rozsireni_smartphony

↑ šipky
roztáhnout okno: OneDrive uživatele Pavel > Veřejné

Než se pustíme do celého problému, tak bych rád uvedl na pravou míru situaci na dnešním trhu chytrých telefonů. Apple společně s Googlem ovládají skoro 97 % celého trhu, Apple je výrobcem hardwaru, zároveň však vyvíjí svůj software, Google se pokouší jít trošku odlišnou cestu, je vývojářem softwaru a hardware vyrábí ve spolupráci s různými OEM.

Bezpečnost především

android-malware-bn

Většina lidí, které potkávám, ukazují především na Apple, ten zlý Apple začal trend, který všichni kopírují a výrobci nás nutí kupovat dražší zařízení. Buďme k sobě upřímní, takhle to není. Apple se od podpory microSD karet distancoval vždy, hlavně kvůli bezpečnosti, nabízel tedy několik variant svého telefonu s větším či menším úložním prostorem, každý si vybral. Ačkoliv s aktuálním trendem Applu nesouhlasím, protože prostě iPhone 6S v 16 GB provedení nedává z pohledu uživatele žádný smysl, tak přesto chápu jeho distancování od paměťových karet.

Doba se mění a zvyšují se nároky na bezpečnost našich dat, smartphony jsou centrem našeho života a je potřeba se chránit, pochopil to i Google. Každý si asi vzpomene na Android 4.4 KitKat, kdy přestal Android podporovat ukládání aplikací na kartu. Ano, novější verze tuto funkci vrátila zpět, avšak až po implementaci nového API pro aplikace a ovládání přístupů na kartu.

Kde je tedy zakopaný problém? Mohou za to samotné microSD karty a jejich formátování. Pamatujete si souborový systém FAT? Ten už v podstatě žádná moderní média nebo operační systémy nevyužívají, navržen byl Microsoftem zhruba před 35 lety, samozřejmě za řadu let se podstatně modernizoval, ovšem od jeho používání se v moderní době upustilo, nastoupily lepší souborové systémy. Proč tedy nevyužívají microSD karty také moderní souborový systém? Je to jednoduché, zpětná kompatibilita. FAT je jednoduchý, podporují ho všechny operační systémy.

Nebudu zde složitě popisovat, proč je FAT špatný, jeho výhody totiž opravdu nejsou, kromě kompatibility, žádné. Avšak vysvětlím, kde je zakopaný pes bezpečnosti. Souborový systém FAT neumí přidělovat práva aplikacím či složkám. Řekněme, že aplikace vám umožní nahlédnout do složky, ovšem nedovolí vám cokoliv odstranit nebo změnit, to je naprosto v pořádku, jenže FAT toto neumí, takže uživatel může do složky a může si dělat, co se mu zlíbí. Toho samozřejmě mohou zneužít i aplikace, které jsou pro krádeže dat naprogramované, prostě vlezou tam, kam potřebují a všechno si vezmou, nebo nahradí škodlivým kódem.

Google od verze Androidu 5.0 Lollipop pracoval na úpravě API pro vývojáře, které změní přístupy k úložišti a umožní větší kontrolu a restrikci, takový balanc mezi bezpečností a pohodlností pro uživatele, pokud je žádoucí může si aplikace vyžádat kompletní přístup k SD kartě, vhodné nejvíce pro power usery. Dokud budou mít SD karty zastaralý souborový systém, pak budeme muset na svou bezpečnost myslet o něco více a vývojáři softwaru budou muset hledat balanc mezi bezpečností a pohodlím.

 

Stále si myslíte, že za to mohou výrobci?

Galaxy-S6-No-Micro-SD-Card-Support

Pokusím se to znovu vyvrátit, protože ten problém jsme ve skutečnosti my, uživatelé. Zamyslete se nad tím, jak často měníte a aktualizujete své PC. Běžní uživatelé toto nedělají, počítač mají třeba i 10 let starý, kdyby si mohl být výrobce hardwaru a vývojář softwaru jistý tím, že každé dva roky kupujete nové PC, tak už jsme mohli mít karty s rozdílným formátováním souborového systému, to se ovšem neděje a výrobci to ví.

K zachování co největší zpětné kompatibility, musejí výrobci sahat po nejvíce univerzálním řešením, to je prozatím pouze FAT. Protože má FAT řadu technických problémů, musejí často výrobci softwaru programovat složitá řešení, která z paměťové karty udělá více ovladatelné médium. Teď se dostáváme k tomu, proč jsem uváděl na začátku článku, jak je rozdělený trh.

Apple, který ovládá část trhu, je také sám vývojářem svého softwaru a rozhodl se, že hledat berličky, jak stařičkému FAT formátování pomůže, nebude. Má to své výhody, flash paměti na desce iPhonů budou a jsou rychlejší, než nejrychlejší paměťové karty na trhu. To ovšem není vše, Apple si dokáže řídit všechny přístupy k paměti a k datům, věděli jste, že od verze iOS 8.1 nelze ani přes iExplorer přistupovat k uživatelským datům aplikací? Toto vše dokáže Apple řídit, protože moderní formátování paměti a moderní operační systém toto prostě umí.

Google ovládá Android, udělal z něj celosvětový fenomén, je tedy dost pravděpodobné, že tento článek čtete z Android zařízení. Ovšem často je označován za největšího hříšníka z hlediska bezpečnosti, někdy mylně, avšak problém zde je. Je zakopaný hluboko v systému, protože od počátku byl Android open-source projektem, který je otevřený všem, každý má do něj přístup, každý si jej může upravit k obrazu svému (výrobci to nejen umí & také dělají).

Google nevládne pevnou rukou, nicméně přituhovat začíná. Firma si je samozřejmě vědomá svého postavení na trhu, dělá maximum proto, aby systém byl naprosto bezpečný, přidává spoustu funkcí, po kterých voláme, dnes třeba umíme přidělovat práva aplikacím, což bylo dřív naprosto nemožné, bude aplikace "xyz" mít přístup k fotoaparátu? Ne, tak v pořádku. Na konci toho světla stojí ovšem opět uživatel, který bude o své bezpečnosti rozhodovat sám.

Samsung chce svá zařízení prodávat s puncem, který řekne jednoznačně, jsem bezpečný. Musí samozřejmě zaujmout i firemní sféru, kde je bezpečnost nejžádanějším prvkem, inovuje však na poli paměťových čipů, což předvedl v modelu Galaxy S6, ten má neskutečně rychlé paměťové čipy, se kterými se nedají rychlosti zápisu a čtení paměťové karty vůbec srovnávat.

Cloud jako finální řešení rozšíření paměti?

corelynx_blog_51

Jste fanoušci cloudového úložiště? Já rozhodně, využívám jej denně, ovšem nahradit paměťové karty pro běžné uživatele, cloud rozhodně nedokáže. Nejde ani o cloud jako takový, ten je totiž skvělý, problémem je nutnost internetového připojení, které není všude na světě skvělé. Jste omezeni na 3G/LTE připojení, které je omezeno množstvím dat, která máte k dispozici a navíc je třeba v našich končinách dost nestabilní, na to, aby mohlo toto připojení nahrazovat plně přístup k off-line médiu, jakým je právě paměťová karta.

Cloud je řešením celého problému, avšak svět ještě není dostatečně připravený na cloud. Cloud je hrdina, kterého si zasloužíme, ovšem momentálně ho nepotřebujeme, alespoň ne do doby, než cloud dožene také internetové připojení na celém světě a nezvýší se datové limity. Toho se určitě v blízké budoucnosti nedočkáme. Raději vsaďme na větší úložiště telefonu.

Blíží se konec paměťových karet?

Podle mě by jednoznačně měl, zatím tomu tak ovšem není, nehodlám být prorok, ale myslím si, že paměťové karty tu s námi ještě pár let určitě budou, což je možná škoda. Standardy se mění, dnes je základem každého smartphonu vyšší třídy minimálně 32 GB úložiště, které určitě postačí drtivé většině, zakoupit však můžete i smartphony s vnitřním úložištěm 64 GB nebo 128 GB. Paměť takového smartphonu je podstatně rychlejší než paměťová karta a samozřejmě je bezpečnější, protože má kontrolovaný přístup souborového systému a operačního systému.

Každý si nemůže dovolit dražší smartphone, a proto tu stále máme levnější smartphony, u kterých jsou vnitřní úložiště poněkud nedostačující, proto jsou tady karty. Ovšem cena paměťových modulů bude postupně klesat, za rok bude třeba standard pro nižší střední třídu 32 GB a v nejvyšší třídě to bude 128 GB, budeme pak ještě potřebovat paměťové karty? Osobně doufám, že již velmi brzy opravdu nebudeme.

Zpět