To máme vědět, Evropané: Roaming v mobilu nebudeme v *EU* už (skoro) potřebovat > T-M., V. 11.6.a O2 15.6.2017!

15.06.2017 13:52

MobilMania.cz Roaming | Mobilní data | Evropská unie

ROAMING: Je aktivování a užívání mobilních služeb /zařízení v zahraničí ("EU Roaming" - je jejich evropská regulace ... jako "doma" v Česku - bez příplatku;
NE ale naopak, z ČR → do ciziny platí tzv."mezinárodní režim" dle předvoleb #kód, pásem a tarifů > než v ČR)!!

Tohle potřebujete vědět: "Konec evropského Roamingu > T-Mobile, Vodafon 11.6. a O2 15.6.2017)" (až na férová pravidla ...)!

  Filip Kužel, Aleš Pospíšil 4.května 2017   

  •   Konec roamingu nastal 15. června 2017 (T-M.,V. už 11.6.17)
  •   Zní to jednoduše, ale pozadí zrušení roamingu je komplikované
  •   Volání a SMS jsou vedlejší, jde hlavně o datový roaming 
  •   Ale, Pozor NEzaměňovat: naopak z Česka → do *EU*, to není "Roaming" (prý, platí stále tzv."mezinárodní režim"/volání +kód země - NEní to podle vyjednané regulace EU „Roam like at home“, přestože CZ v EU je také , tak proč, ten nelogický paradox i obráceně NIKOLIV - doma, my v Česku asi nejsme Evropané?)!! 
   
 

​Proč „Konec roamingu“ s uvozovkami?

Protože roamingová omezení stále existují, nejde o absolutní zrušení roamingu. Důležité je, že běžný člověk, který vycestuje maximálně na několik týdnů, na ně jen těžko narazí. Omezení jsou nastavená proti těm, kdo by chtěli nový režim zneužívat – typicky tím, že si do Česka přivezou SIM kartu s levnými službami ze zahraničí.

Mimochodem ani evropští zákonodárci nemluví o rušení roamingu, používají výraz „Roam like at home“. To znamená, že služby, které si platíte doma, můžete používat v celé EU.

Kde jsou hranice datového FUP v evropském roamingu?

Kolik můžete prosurfovat v roamingu bez příplatku určí algoritmus: (cena tarifu bez DPH v eur/7,7)*2. Volání a SMS do výpočtu nijak nevstupují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příklady výpočtu dat pro využití v roamingu

Příklad: Typický český neomezený tarif za 749 Kč přepočítáme na 619 Kč bez DPH, tedy 23 eur. Podělíme stanovenou cenou 7,7 EUR za 1 GB. Výsledek je 3 a ten násobíme dvěma. Výsledkem je 6 GB, což je pásmo, ve kterém neplatíte roamingové příplatky. 

Zmíněný tarif ale obsahuje datový balík pouze 1,5 GB. Jakmile této hodnoty dosáhnete, internet se zastaví (případně zpomalí, podle toho, co máte ve smlouvě) a je jedno, jestli jste surfovali doma nebo v zahraničí. Pak si můžete dokoupit další balík dat a pokračovat v surfování.

Jestliže svou zahraniční spotřebu dotlačíte až k vypočítané hranici 6 GB, operátor začne požadovat příplatky podle následujícího klíče (ceny bez DPH):

  •   0,19 euro za minutu (5,13 Kč)
  •   0,06 euro za SMS (1,62 Kč)
  •   0,20 euro za MB (5,40 Kč)

Pro našince je závěr jasný: tuzemské datové limity jsou vůči cenám tarifů tak nízké, že prakticky nenajdete tarif, kde by se v rámci stanoveného FUP limitu připlácelo. Chcete-li zahraniční tarif, můžete si právě tímto způsobem ověřit, jakou porci roamingových dat bez příplatku máte garantovanou.Více na: https://www.mobilmania.cz/clanky/roaming-od-cervna-tohle-potrebujete-vedet/sc-3-a-1338311/default.aspx#part=4

(& další, dle tzv. Podmínky férovosti ... více zdroje)
 
Aktualizováno a podrobněji mobilní operátor i jeho "Uvítací obracovka" v prohlížeči mobilu:
Konečně (roaming), je to tady a dokonce: v neděli, 11.6.2017 již to začne ..


T-Mobile a Vodafone spouští jako první EU Roaming bez příplatků

Zdroje: T-Mobile.cz & Svetandroida.cz

 

P.S.

rada  Ověření si  Nastavení aktivního EU ROAMINGu (T-Mobile automaticky ...jako doma?)

 

 

Zpět