Perete se s výdrží Vašeho mobilu & jak nabíjet baterii?

26.04.2017 15:40

Jak nabíjet baterii mobilního telefonu?

Nabíjení baterie mobilu je pro většinu uživatelů denním chlebem. Ne každý ale dokáže nabíjet šetrně, a tak se postupem času životnost akumulátoru rychleji vyčerpá.

Nejčastějšími bateriemi, které nalezneme v současných mobilech a tabletech jsou Li-Ion či Li-Pol baterie. Jak lithium-iontové baterie, tak akumulátory lithium-polymerové disponují zabudovanými senzory, které hlídají proces nabíjení.

Průměrná životnost baterie je 2 roky, což odpovídá zhruba 500 nabíjecích cyklů, poté baterie začíná ztrácet svou kapacitu a je načase akumulátor vyměnit. Z tohoto důvodu se na kapacitu baterie vztahuje záruka pouze 6 měsíců.

Ačkoliv nejčastěji nabíjíme naše smartphony u postele přes noc, neznamená to, že je to pro ně nejoptimálnější způsob. Akumulátor totiž dlouhým připojením a nabíjením z 0 na 100 % trpí. Optimální je tedy nabíjet například ze 20 % na 90 % vícekrát za den.

Bateriím obecně nesvědčí extrémní podmínky, přílišné teplo či chlad je nejen rychleji vybíjí, ale zároveň snižují jejich kapacitu. Při nabíjení se akumulátor často zahřívá, a tak není vhodné jej vkládat například pod polštář.


Jak nabíjet rychleji?

Dalším důležitým parametrem je elektrický proud, kterým se daná baterie nabíjí. Obecně lze říct, že čím je elektrický proud (udávaný v ampérech A) vyšší, tím rychleji se akumulátor nabije. Je třeba k němu ale používat tu správnou nabíječku. Díky svojí vysoké kapacitě (často okolo 10 000 mAh) dokážou váš smartphone či tabletech udržet při životě několika násobně déle.

Běžnou nabíječkou prochází proud 1A, který je schopen nabít baterii o kapacitě 2500 mAh za 2,5 hodiny. V případě nabíječek, které disponují možností nabíjet proudem 2A se baterie nabije o poznání rychleji.

Na trhu však nalezneme i speciální technologie, které pomocí vyššího proudu a řízení nabíjecího procesu zvládnou nabít váš smartphone o mnoho rychleji. Výrobci těchto rychlonabíječek jsou především SamsungHuawei či Qualcomm.

Technologie je schopná poznat přesné množství energie, které je do plného nabití potřeba. S rychlonabíječkou lze nabít váš přístroj mnohem rychleji než v případě obyčejné 1A nabíječky.

Nejnovější rychlonabíjecí technologie zvládne nabít Váš smartphone s kapacitou baterie 2500 mAh za 30-40 minut, zatímco v případě klasické nabíječky tento úkon trvá až 2,5 hodiny (* dle Google: prý jen průmyslový standard USB Power Delivery Profiles a podporou pro Android 7.0 Nougat & ta m.zařízení s USB-C konektorem).

   _________________________________________________________

Ale (za cenu, jako daň),  varovný tip: "rychlonabíjení"?
ICTechnologie proprietální: "Qualcomm Quick Charge, Oppo VOOC Rapid Charge i další Čínské",  se (ty Google ani silně) nedoporučuje, prý trpí více baterie (její předčasný úbytek kapacity, dochází k přehřívání a má negativní vliv na životnost akumulátoru i v konečném důsledku může vést k problémům s hardware, dokonce až hrozit případná exploze mobilního zařízení)!

 

 

Zpět