Nové mobilní telefony, tablety a Android, místo osobních počítačů (aktuálně už běžné a do 5 let: - 2017, ...)?

06.04.2013 19:01

 

Gartner předpovídá, že do pěti let tablety překonají osobní počítače. Microsoft by se měl obávat ?

Poslední předpověď vývoje, kterou agentura Gartner zveřejňuje periodicky, říká, že v roce 2017 prodej tabletů podstatně překoná prodej notebooků a osobních počítačů a že dominantním operačním systémem bude Android. Pro Windows to věští špatné vyhlídky.

 

Pro takový Microsoft tedy vývoj nevěstí nic dobrého. Již ve dřívějších zprávách prognózy ukazovaly na to, že se Microsoft bude stále obtížněji prosazovat mezi konkurencí. Ani nynější čísla nedávají novým produktům Microsoftu, jako jsou Windows Phone nebo tablety Surface.

Absolním vítězem bude Android, který bude mít v roce 2017 prakticky přesně 50% trhu na nových zařízeních. To znamená, že bude silnější než Windows a iOS/MacOS dohromady. Z celkového počtu 2,96 miliardy nových výrobků v roce 2017 jen 571 milionů jich bude běžet na Windows a 504 milionů na iOS/MacOS. Gartner tedy předpokládá, že Apple bude Microsoft výrazně dotahovat, současný poměr je totiž 346 : 213 (v milionech kusů, statistika za rok 2012).

Podle typů zařízení budou v roce 2017 absolutním vítězem smartphony (2,12 miliardy kusů), odtud i pramení předpoklady pro úspěchy Androidu. Ovšem na druhém místě již budou tablety (468 milionů), které tak s notným náskokem předběhnou klasické počítače a notebooky (272 milionů). Prodej počítačů a notebooků tak bude jako jediný postupně klesat i v absolutních číslech - pro srovnání: v roce 2012 se jich prodalo 341 milionů.

Odhady budoucnosti prodeje různých typů hardwarových zařízení signalizují také vývoj změny využívání výpočetní techniky, především směrem k vyšší mobilitě. Neméně důležité jsou tyto trendy pro výjáře aplikací. Jen když si vezmeme tak běžnou věc, jako jsou webové stránky, tam použitelnost pro mobilní uživatele byla včera doporučena, dnes je nutností a zítra to bude samozřejmost.

Čtěte také:
• Podíl využívání mobilních prohlížečů vzrostl za 3 měsíce o 26%
• IDC: Z boomu tabletů těží Android a iOS, Windows 8 nikoliv
• Zařízení BYOD mohou v roce 2013 změnit tvář IT

 


Úvodní foto: cio.com

 

Zpět