Nokia Booklet 3G (finský N.Booklet (R) "malý notebook / netbook" a dostupné 1.video HD z YouTube zde i pro Vás)

24.08.2009 18:22

Článek: Nokiamania.mobilmania.cz

Nokia Booklet 3G: přichází finský 3G netbook

Právě teď! | Filip Novák, Kryštof Korb | Tagy: Booklet | Booklet 3G | Microsoft | navigace | netbook

Nokia odvážně vstupuje do nového segmentu netbooků. Ten z Finska se ale jmenuje Booklet a má 3G modem, GPS i výbornou výdrž. Podařil se Nokii krok do neznáma?

Nokia už za svoji historii vyráběla opravdu slušný počet produktů. A asi všichni ví, že se od pneumatik dostala k mobilním telefonům, které jsou už několik let tím nejdůležitějším produktem. Teď, jak se zdá, nastává obrat. Nokia vstupuje na trh s počítači.

Trh s netbooky, malými přenosnými (a hlavně levnými) notebooky, se za poslední rok nebývale rozrostl. Tato skutečnost neušla ani samotné Nokii. I ve Finsku se tak rozhodli, že se pustí do tohoto jednoho z mála stále rozvíjejících se segmentů.

A musí se uznat, že se Nokii vstup na trh s netbooky povedl na jedničku. Přichazí s produktem, který v současné době fakticky nemá konkurenci. A to vše v elegantním finském designu a hlavně se značkou Nokia.

Nokia netbook se nemůže jmenovat nějak obyčejně. Před časem jsme vás informovali o tom, že si Nokia zaregistrovala ochrannou známku Nokia Booklet (R). A to, že Nokia s netbookem přijde, nedávno potvrdil i sám CEO Oilli-Pekka Kallasvuo. A opravdu, novinka se jmenuje Nokia Booklet 3G.

Nokia Booklet 3G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tím nejdůležitějším, čím se Nokia posunuje výrazně dál než konkurence, je přidání 3G modemu, což ve světě netbooků rozhodně není standardem. SIM karta se vkládá rovnou do notebooku z pravého boku, modem podporuje i HSDPA a bude zvládat i u nás (zatím) nenasazené HSUPA. To ale není všechno, díky integrované webkameře půjdou i vidoehovory.

Nokia Booklet 3GNokia Booklet 3G

Ale to není jediným rozdílem oproti ostatním netbookům. Tím dalším a snad ještě vzácnějším je přítomnost A-GPS modulu. Ten by měl spolupracovat s novou verzi webových Ovi Map, nabízí se ale i otázka, zda Nokia nezačne vyvíjet navigační systém i pro svůj Booklet.

Poslední, ale už méně exkluzivní specialitou, je výdrž. Nokia ve videu píše „Nechejte kabel doma, můžete to používat, jako používáte mobilní telefon. Celý den bez nabíjení.“ To jsou opravdu pěkná slova, v řeči čísel by měl Booklet vydržet 12 hodin provozu. Ale i pokud se podaří jen dvoutřetinová výdrž, pořád se řadí nad většinu netbooků.

Stále rostoucí počet lidí chce výpočetní výkon PC se všemi výhodami mobility,“ říká Kai Oistamo, Executive Vice President for Devices společnosti Nokia. „Naše práce je umožňovat lidem, aby byli ve spojení a Nokia Booklet 3G je tak pro nás přirozená evoluce. Nokia má dlouhou a bohatou tradici v oblasti mobility, a s výjimečnou životností baterií, špičkovým designem a celodenní konektivitou jsme vytvořili opravdu podmanivý kousek. Osobní počítač tak může být ještě více společenský, užitečnější a více přizpůsobený svému uživateli.

Nokia Booklet 3GNokia Booklet 3GNokia Booklet 3G

Nokia Booklet 3G je opravdu velmi mobilní zařízení. Za vše mluví už hmotnost, která je pouhých 1 250 gramů, ale i rozměry jsou opravdu pěkné: 264 × 185 × 19,9 milimetru. Trochu se vymyká i použitý materiál, Booklet má totiž hliníkové tělo. Zbytek povrchu tvoří lesklé černé plasty. Ale víko může mít ještě další dvě barvy: modrou a šedou.

Jako zobrazovací jednotka je použit lesklý displej o úhlopříčce 10,1 palce. To by nebylo ještě nic neobvyklého, ale rozlišení 1280 x 720 bodů už se vidí málokde. Překvapivý je i HDMI výstup pro video ve vysokém rozlišení. Ostatní konektory zastoupí tři USB, 3,5 mm jack pro sluchátka a napájení. Síť a další konektory budete hledat marně.

Srdce počítače bude tvořit procesor Intel Atom Z530 pracující na frekvenci 1,6 GHz, který bude chlazen pouze pasivně. Podrobnější informace o čispetu bohužel zatím neznáme, stejně tak o paměti RAM. Interní HDD bude mít kapacitu 120 GB, kterou půjde rozšířit SDHC kartami – ani slot pro ně vedle toho pro SIM kartu nechybí. Ve spodních rozích se nachází stereo reproduktory. Samozřejmostí je i WiFi (802.11 b/g/n) a Bluetooth 2.0.

Vidíte tedy, že z hlediska hardwaru rozhodně nejde o žádný podřadný kousek, ba naopak o to nejlepší, co dnes v obchodech najdeme. Ale co bude uvnitř? Nokia, možná bohužel, možná bohudík, neimplementovala žádný vlastní systém jako Symbian nebo Maemo, ale sáhla po osvědčených Windows 7. Ty budou nejspíše v nějaké ořezané verzi, chybět bude například grafické rozhraní Aero. Nokia je však zajisté doplní svými programy, aby s Bookletem provázala svoje Ovi. Na závěr ještě jedno příjemné číslo: Booklet by měl nabootovat do 60 sekund.

Nokia Booklet 3GNokia Booklet 3G

Více informací, včetně dostupnosti a ceny, se dozvíme na Nokia World 2009, který se bude konat už za deset dní v německém Stuttgartu. Ale první zákulisní info už na svět proniklo: Booklet 3G by měl stát nejméně 12 000 Kč a dorazí ještě před Vánoci. Nokii se první netbook docela povedl, nemyslíte?

Nejde či pomalé, lépe si STÁHNOUT (pro přehrání off-line na lokálním Vašem PC programem např. QuickTime i mobilem)? 

Zkusíte si i sami stáhnout originál stream video (flash.flv z YouTube) a konverze do libo-videoformátů: pro Windows Media Player (11 *.wmv) i širokoúhlém ve vysoce kvalitním HD rozlišení (H.264.mp4, ...)? Prosím, VideoGet.rar (balíček trial 20x máte):

 

 

Zpět