Mozilla poodhalila změny "lišáckých" verzí Firefoxu 3.7 a 4.0 (jen některé)?

09.11.2009 20:12

Mozilla poodhalila změny uživatelského rozhraní internetového prostředí webového prohlížeče ve Firefoxu 3.7 a 4.0

Software | 06.11.09 COMPUTERWORLD citace článku:

Mozilla poodhalila změny rozhraní ve Firefoxu 3.7 a 4.0
Nejprve to vypadalo, že Mozilla upraví vzhled svého prohlížeče po vzoru rozhraní Ribbon od Microsoftu, nyní to pro změnu vypadá, že Firefox čeká změna ve stylu alternativního prohlížeče Google Chrome. Co se tedy pro "lišácký"-resp. s logo: americká panda červená Firefox plánuje?

Samotná proměna Firefoxu pravděpodobně nastane ve dvou krocích.

  • První a menší změny přinese již verze Firefox 3.7, která se má objevit na trhu v první polovině roku 2010
  • Výraznější změny se objeví až ve verzi Firefoxu 4.0, který je prozatím plánován ke konci příštího roku (viz obrázek).

firefox

  • ad bod  Názory, že současné rozhraní Firefoxu vypadá v nových Windows zastarale, chce Mozilla vyvrátit právě už ve verzi 3.7, kde představí styl oken známý z Widows Vista, nové barevné sladění, po vzoru Microsoftu plánuje Mozilla skrýt nabídku menu a také ji zkrátit na pouhé dvě položky (Stránka a Nástroje, vpravo Tlačítka) a v neposlední řadě se též uživatelé dočkají sjednocení tlačítek „Aktualizovat stránku“ a „Zastavit načítání.“
  • ad bod Změny rozhraní pak budou pokračovat ve Firefoxu 4.0, který, podle zatím dostupných informací, přinese uživatelům možnost posunout taby (tedy otevřené stránky) úplně nahoru, do lišty okna aplikace, tedy tak jak to doposud známe z prohlížeče Google Chrome. Dále Mozilla plánuje sjednocení adresního řádku a pole pro hledání – tedy další věc známá z Chrome.


Mozilla se však snaží předejít kritice o kopírování Chrome a ostatních prohlížečů obecně a tvrdí, že o kopírování nejde a nesnaží se o to, aby Firefox vypadal jako jiné prohlížeče. Mozilla navíc uvádí na svém webu na obranu několik vět o tom, že Firefox je stále Firefox za každého vzhledu a podobnost prohlížečů je v podstatě nevyhnutelná. Všechny mají stejný účel a snaží se řešit stejné či podobné problémy, takže podobným nápadům na jejich řešení se podle Mozilly vyhnout nedá.

Již dříve, Mike Beltzner, ředitel Firefoxu a Alex Faaborg, který je členem týmu vývoje rozhraní, odmítli, že nápad na změnu rozhraní přišel za účelem více se podobat Chrome, nicméně oba potvrdili, že vzájemná inspirace vývojářů prohlížečů existuje. Beltzner pak dodává, že designéři uživatelského prostředí se navzájem inspirují již dlouho dobu. „Open source je jiný model než tradiční vývoj software. Je mnohem otevřenější a více se spolupracuje,“ dodal Baltzner.

Začátkem příštího roku, přibližně v břenu, by měl vyjít Firefox 3.7 a uvidíme, jak moc se vývojáři rozhodli inspirovat od ostatních. Nedávno vydaná verze 3.6 beta sice ještě nepřináší změny uživatelského rozhraní internetového prostředí prohlížeče, ale přidává alespoň podporu pro hlavní panel Windows 7 s náhledy otevřených stránek.


Zpět