Microsoft připravuje na úterý obří "BALÍK záplat" - určitě tzv.kritické (automatické) aktualizace INSTALOVAT!!

10.10.2009 13:59

Microsoft přidá od úterý 13.X.2009 velký "BALÍK záplat":

COMPUTERWORLD
Bezpečnost
| 10.10.09

Společnost Microsoft informovala, že při pravidelných úterních aktualizacích uvolní zatím historicky největší balík záplat pro svoje produkty (přičemž v něm budou obsaženy i první 3 opravy pro Windows 7 RTM/jeho Win.Exploreru 8), ta finální verze bude i na českém trhu dostupná právě od října 2009: 22.X.2009 a též bude potřeba ihned po jeho instalaci "zaplátovat" *.

Microsoft chystá na úterý monstrózní balík záplat


Konkrétně se bude jednat o 13 záplat určených jak pro operační systémy Windows, tak pro prohlížeč Internet Explorer, kancelářský balíček Office, SQL Server, Visual Studio či pro bezpečnostní produkt Forefront.

Na úterý se chystá obří balík záplat od Microsoftu

Ze 13 chystaných záplat je 8 označeno jako kritických, což je nejvyšší úroveň na čtyřstupňové škále Microsoftu. Co se týká celkového počtu záplat, zatím bylo nejvyšší číslo 12, kterého Microsoft dosáhl v únoru 2007 a pak před rokem v říjnu 2008.

Andrew Storms, ředitel bezpečnostních operací ve společnosti nCircle Network Security, komentuje vydání tak velkého balíku oprav jako mimořádnou událost. Podle něj navíc není jisté, jestli mezi záplatami bude stále neopravená zranitelnost v SBM 2 (Server Message Block), což je protokol Microsoftu pro síťové sdílení souborů a tisku, který se dodává spolu s Windows. Zranitelnost byla objevena již 7. září, i když bezpečnostní experti zatím nepozorovali žádné její intenzivní zneužívání a to i přes to, že příslušný škodlivý kód byl již veřejně uvolněn. Zranitelnost se týká operačních systémů Windows Vista, Windows Server 2008 a také nefinálních verzí Windows 7.

Podle Stormse patří mezi nejdůležitější aktualizace chystané na úterý záplaty pro SQL Server, Visual Studio a pro Internet Explorer. V případě Visual Studia očekává Storms další opravu knihovna ATL (Active Template Library), která již byla v minulosti opakovaně záplatována, nicméně tato knihovna je důležitá pro mnoho produktů Microsoftu i dalších výrobců.

Co se týká Windows 7, které ještě ani nejsou oficiálně na trhu, ze 13 oprav by mělo být 5 opravovat i tento nový operační systém, neboť řada uživatelů hlavně z firemní oblasti, která má přístup k velkoobjemovým licencím, jej již testuje.

Storms také varuje, že úterý bude pro administrátory ve firmách i pro běžné uživatele perným dnem, který ověří připravenost IT správců! Ti by si měli totiž záplaty nejprve sami vyzkoušet, než je aplikují na firemní servery či klientské stanice a nejvíce kritické aktualizace pak nainstalovat podle svých vlastních rozvrhů.


autor Martin Noska

 

Automatické vyhledání a instalace záplat: Windows Explorer 5~8
(Firefox + rozšíření Windows Update 1.1.11)

K instalaci záplat také můžete využít stránek Windows update zde. Bude vám proskenován systém a na základě takto získané informace budou instalovány pouze potřebné opravy.

 


   * P.S. Dovolte i naše dobré rady:

Pokud si budete teď kupovat nový notebook (stolní PC) s operačním systémem Windows 7 - pro Evropu (*EU*) nebude už automaticky předinstalovaný prohlížeč Windows Internet Explorer 8! Připomínáme Vám proto, že si budete muset zvlášt sami, nebo nechat doinstalovat alternativní internetový prohlížeč: Mozilla Firefox 3.5.6 / Windows Internet Explorer 8, případně Google Chrome 1.0, Opera Unite, ... (event. Safari / pro mobilní internet - a nemusíte ani mít "chytrý" m.telefon - pak úplně stačí jako podporovaná Java aplikace, např. nej...OperaMini 5 Beta či finální ale konzervativní Om 4.1), dle Vašeho výběru (náš 1.tip: určitě zkuste i "lišácký" FIREFOX a asi u něj zůstanete i Vy)? Resp. dále dle Windows aktualizací 2010 - 2015

Zkratkovitě dovolte ještě jen o WINDOWS 7:
Přirovnává Windows sedmičky "rychlostí a stabilitou k XP, vzhledem a multimediálností k Vistám." Z tohoto pohledu je logický krok Microsoftu zabudovat do Windows 7 virtualizované Windows XP.

Windows 7


Windows 7 ++) Ultimate budou obsahovat simulovaný XP režim, zjednodušeně řečeno virtualizované PC s Windows XP, prostřednictvím kterého bude zajištěna téměř dokonalá zpětná kompatibilita! Win. 7 mají vrstvu, která umožňuje spouštění starších programů určených pro Windows XP. Tuto funkci pak nazvali Windows XP Mode a postupně ji dotáhli k dokonalosti tím, že celý proces spouštění aplikací přenechali samotnému systému. Ve výsledku tak uživateli stačí kliknout na ikonku starší aplikace *), kterou chce používat, a může rovnou pracovat. Systém sám otevře aplikaci ve virtuálním prostředí a nenutí uživatele ke zdlouhavému spouštění třetí (virtualizační) aplikace +).
______________________________________________________________________

+) Hw.: 2 GB operační paměti, procesor s podporou chip-level virtualization a povolená funkce v BIOSu počítače! Poznat, který procesor je kompatibilní? U AMD podporuje funkci většina procesorů již od dob Athlonu 64. U Intelu je to jasné jen s novými iCore 7, všechna další Pentia, Core 2 Dua a Atomy mají podporu virtualizace jen ve vybraných typech. Více o procesoru najít na www.amd.com nebo www.intel.com.

++) Windows XP Mode se skládá ze samotné aplikace a plné verze Windows XP SP3. Zdarma bude ke stažení pro všechny uživatele Windows 7 Professional, Enterprise a Ultimate.

*) autor Mgr. M.Šumbera: WinMZDY aplikace a úlohy Lorga, testovány i  měly by být v op.syst.Win. 7 také (plně) funkční (i bez potřeby běhu na vrstvě "virtualizační").

              Sídlo areálu Microsoft Redmond stát Washigton USA

Konečně, na 1.pohled všeobecně dobré Windows 7 (zatím lepší zpětná vazba uživatelů PC & Microsoft):

Windows 7 byla do prodeje oficiálně uvedena minulý čtvrtek. O jejich úspěchu do značné míry rozhodnou právě firemní zákazníci. První ohlasy a průzkumy naznačují, že se Microsoft konečně strefil do černého. Zatímco Windows Vista se staly doslova propadákem, Windows 7 by měly vše napravit.

Navazuje na (nápomocen rozhodnutí by měl být nasledující článek):
Má smysl přejít na Windows 7 (kdy)?

Zpět