Je dobré u mobilů s Androidem používat antivir!

02.05.2018 18:49

Proč je dobré u mobilů s Androidem používat antivir?

 

Většina Čechů už přistupuje na internet přes mobil a nikoli na počítači nebo notebooku. Zároveň ale polovina z nich mobily nijak nechrání před internetovými hrozbami.

Android s dominantním tržním podílem v 2017 už 85,1% je nejoblíbenějším a nejrozšířenějším operačním systémem (mimo kontinent Ameriky) pro chytré mobilní telefony a tablety. Díky tomu také stojí v popředí zájmu kybernetických zločinců "hackerů". Pokud jej ale uživatel pravidelně aktualizuje, respektive pokud výrobce model podporuje aktualizacemi, a dodržuje zásady bezpečného chování na internetu, nemělo by mu na zařízení s Androidem hrozit nějaké zvýšené nebezpečí. Problém je spíše v benevolenci uživatele při stahování různých aplikací a povolování práv pro nakládání s operačním systémem telefonu. Útočníci využívají metod sociálního inženýrství, aby svoji oběť donutili bezmyšlenkovitě odkliknout požadavek na přístup k administraci a neštěstí je na světě.

„Jedním z největších problémů u Androidu jsou škodlivé aplikace. Útočníci často vytváří kopie legitimních aplikací nebo velmi podobné aplikace a využívají popularity známých značek, aby přinutili uživatele svoje aplikace stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu,“ popisuje Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET. „Často se tyto aplikace objevují v nabídkách oficiálních obchodů, včetně nejznámějšího Google Play,“ dodává. Stažená aplikace poté po uživateli požaduje nastavení práv pro administraci, aby mohla do zařízení sama stahovat další obsah, například malware, spravovat kameru, integrovaný mikrofon, apod.

Uživatel tak může jednou instalací a odsouhlasením nastavení práv nevědomě vytvořit ze svého telefonu odposlouchávací zařízení, může ohrozit veškeré svoje internetové účty včetně internetového bankovnictví. Vedle škodlivých aplikací si škodlivé kódy mohou najít cestu do zařízení s Androidem i klasicky přes elektronickou poštu se škodlivými přílohami, případně odkazy na škodlivé stránky. Samostatnou kapitolou je pak instalace aplikací a dalšího softwaru z neprověřených a neoficiálních zdrojů. Nebezpečné může být i surfování po internetu přes klasický prohlížeč. Na některých stránkách mohou být škodlivé reklamy, jejichž prostřednictvím se do zařízení stáhne malware.

Ochrana mobilu s operačním systémem Android je přitom poměrně jednoduchá. Základním krokem je pravidelná aktualizace operačního systému i všech používaných aplikací. Naopak aplikace, které uživatel nepoužívá, by měl pravidelně v telefonu mazat. Proti hrozbám, které číhají na internetových stránkách, v elektronické poště nebo oficiálních obchodech s aplikacemi, může pomoci antivirus do mobilu. Existuje jich celá řada, ale ne všechny jsou kvalitní a mají dostatek potřebných funkcí. Mezi nejlepší produkty na trhu patří bezplatná verze ESET Mobile Security. Kromě ochrany před nežádoucím škodlivým softwarem varuje i před podvodnými stránkami, pomáhá najít ztracený nebo odcizený telefon a pomocí SMS na něm spustit varovnou sirénu.

 
 

V prémiové verzi, kterou mají všichni uživatelé ESET Mobile Security zdarma na prvních 30 dní od stažení aplikace, umožňuje vzdáleně zobrazovat informace o poloze zařízení, fotografovat jeho okolí nebo odeslat zprávu na displej nálezci zařízení, ale také vzdáleně vymazat veškerá data na telefonu. Pokud dojde ke ztrátě vybitého telefonu, funkce Anti-Theft umožní zjistit poslední polohu zařízení před jeho vybitím. Díky bezpečnostními auditu může uživatel zjistit, jaká oprávnění přidělil té které aplikaci.

Mobile Security & Antivirus
Autor: ESET
Cena: zdarma
 
  • Mobile Security & Antivirus Screenshot
 

„Z našich dlouhodobých průzkumů vyplývá, že zhruba polovina Čechů nijak nechrání své mobilní telefony. Přitom právě na mobilní zařízení se stále více přesouvá práce s internetem i citlivými daty, stoupá tedy i riziko jejich ztráty nebo odcizení,“ varuje Miroslav Dvořák. Počítače a notebooky si chrání antivirem devět z deseti uživatelů a přijde jim to naprosto normální. Mobilní zařízení, u nichž kromě infekce malwarem hrozí mnohem častěji ztráta nebo krádež, by to měla být také naprostá samozřejmost!

Náš komentář
Logicky také používáme obdobný 2. kvalitní český mobilní antivir v aplikaci: "Avast Mobile Security" ta třeba stačí zdarma, nebo lze prémiová verze Pro (předplacená) i s případnými přidanými volitelnými užitečnými funkcemi. :-) my, uživatelé zeleného robota.

Srovnání dalších antiVIRů pro Android mobily  (je v tabulce - její miniatura zde a šipkami lze lépe roztáhnout  i v OneDrive zobrazit):

 

Zpět