Jaký Váš výchozí internetový prohlížeč webu pro Windows (Win.7/Vista/XP aktualizace 2010-15 pro *EU*)?

16.12.2009 15:49

Výběr internetových prohlížečů webu ve Windows - kdy a kdo?

Živě.cz 16. 12. 2009, Jan Tomášek

    Výrobci počítačů i běžní spotřebitelé budou mít nyní možnost odinstalace (”deaktivace”) Internet Exploreru tak, že jiný prohlížeč může být nainstalován jako výchozí a jediný dostupný webový prohlížeč.

Všem uživatelům Windows XP, Vista nebo 7 v Evropském hospodářském prostoru na jejíž počítači je IE nastaven jako výchozí prohlížeč bude nabídnuta aktualizace s nabídkovou obrazovkou. Uživatelé, kteří mají povoleny automatické aktualizace, obdrží takzvaný “ballot screen” (který bude ve speciálním samostatném okně, nikoli v IE) automaticky. Ostatní uživatelé budou požádáni o potvrzení, zda má být tato aktualizace spuštěna.

Obrazovka s volbou bude obsahovat informace o 12 nejčastěji používaných internetových prohlížečů, které běží na Windows. To umožní uživatelům snadno stáhnout a nainstalovat jeden nebo více z těchto nabízených prohlížečů. Obrazovka s nabídkou půjde také odložit na později a na ploše se pro ni vytvoří také spouštěcí ikona. Seznam prohlížečů uvedených na obrazovce bude aktualizován každých šest měsíců na základě několika nezávislých zdrojů informací o podílu na trhu.

ballot screen.png
      Dialog s výběrem výchozího prohlížeče (ballot screen) 
          Jaký Váš výchozí internetový prohlížeč webu?

V současné době se počítá s těmito prohlížeči:
Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir a Slim Browser. 5 nejpoužívanějších prohlížečů bude uvedeno viditelně rovnou a dalších 7 se zobrazí při zaskrólování do boku. Podle posledních dostupných informací se zdá, že obě skupiny v náhodném pořadí.

Microsoft má čas do poloviny března 2010, aby aktualizace byla přímo k dispozici pro uživatele Windows 7. Pro uživatele Windows XP a Vista to bude do pěti měsíců ode dneška. Tato aktualizace bude k dispozici po dobu pěti let.

Aktualizace se zobrazí na více než 100 milionech evropských počítačů a přibližně na 30 milionech nových systémů ročně po dobu pěti let. Kromě toho, od poloviny března 2010, může kdokoli zobrazit a používat obrazovku s volbou na www.BrowserChoice.eu.

Zpět