Google Chrome OS, operační systém pro počítače (nejen netbooky, pro internet) a Android je pro "chytré" mobily (G1)

08.07.2009 21:23
 
8. 7. 2009    Software  |  Internet  |  Linux  |  Google  |  Microsoft  |  Operační systémy  |  Open Source

Žive.cz : Google Chrome OS – nový operační systém v roce 2010

Autor: Jan SedlákJan Sedlák Doporučit článek  |  vytisknout vytisknout  |  textová verze  |  velikost písma ++++++

Je to definitivní. Google chystá vlastní operační systém pro počítače s názvem Chrome OS. Postaven bude na Linuxu, má být open source a poběží na něm webové aplikace.

 
35

 

Google Chrome OS, tak se bude jmenovat připravovaný operační systém od největší internetové firmy světa. Jak zástupci společnosti oznámili na svém oficiálním blogu, systém by se měl na trh dostat už v druhé polovině roku 2010 a zacílí především na uživatele, kteří preferují rychlý přístup k internetu

a nulové nároky na údržbu.

Operační systém Googlu bude šířen plně pod licencí "open source" a postaven bude na jádru Linuxu. Nabídne svůj vlastní a zcela nový okenní systém a přislíbena je funkčnost jak na procesorech x86, tak i na těch s technologií ARM. Díky tomu bude možné Chrome OS nasadit nejen na běžných počítačích

, noteboocích a netboocích, ale možné bude využití například v multimediálních přehrávačích atp.

Google ve svém prohlášení představuje některé své jasné vize. Jednou z nich má být rychlost a bezproblémová práce

s jejich systémem. Firma uvádí, že podle jejich průzkumů uživatelé nechtějí čekat na dlouhý start systému, nechtějí se zabývat jeho údržbou a nebaví je neustále aktualizovat jejich software. Chrome OS proto hodlá nabídnout bleskové reakce, start a především poněkud jiný přístup k aplikacím.

Aplikace budou webové

Spouštět totiž půjdou aplikace psané pro web, což vývojářům zajistí možnost využití jejich oblíbených programovacích nástrojů, které znají doposud. Google přitom slibuje, že takto napsané aplikace bude možné využít kdekoliv jinde, mají být totiž multiplatformní. Nebude tak problém je přenést na Windows, Mac OS X nebo Linux.

Jak už bylo řečeno, první verze by měla vyjít už v druhé polovině roku 2010, Google přitom v současné době hledá vhodné partnery tohoto projektu. Hodlá totiž svůj systém prosadit jako OEM (s novým PC), zajímavým segmentem jsou pro něho především netbooky. Slabší výkon těchto strojů a jasně definované požadavky uživatelů z Google Chrome OS dělají vhodného kandidáta na post jedničky. I když Microsoft přijde na trh se svými Windows 7 Starter Edition už v říjnu tohoto roku a jeho ambice jsou stejně vysoké.

Google vstoupil na trh desktopových aplikací před několika měsíci, když vydal internetový prohlížeč Google Chrome. I když mu tenkrát mnoho odborníků příliš šancí nedávalo, dokázal se poměrně rychle prosadit a nyní už má kolem 30 milionů uživatelů po celém světě. Funguje přitom virální marketing a do budoucna se můžeme dočkat dalšího rozšíření. Uživatelé oceňují především rychlost a jednoduchost, tak jak je u Googlu zvykem.

Vývoj Chrome OS není společný s další platformou, Google Android. Operační systém pro mobily

bude žít nadále vlastním životem a podléhat bude jiné vývojové větvi. Není tedy pravda, jak se dříve spekulovalo, že Google přijde s Androidem i na desktopy. Nicméně, Android je další ukázkou toho, že Google dokáže uživatele zaujmout i jinde než na internetu. První model s tímto systémem, G1 od HTC (T-Mobile), se po celém světě prodává výborně a největší výrobci chytrých telefonů do budoucna s Androidem počítají stále ve větší míře.

Živě.cz komentuje

Google obecně představuje hrozbu pro současné softwarové firmy, zejména pak Microsoft. Vývoj trhu totiž jasně naznačuje, že se aplikace dost možná v blízké budoucnosti začnou významně přesouvat z klasického desktopu na internet, kde má Google ze všech firem tu nejlepší pozici. A to jak skrze zkušenosti s vývojem Google Apps, tak z hlediska kvality služeb a nejlepší výchozí pozice.

Internetový hegemon přitom zvolil výbornou strategii. Nejdříve umožnil návštěvníkům přístup k webu skrze jeho vlastní prohlížeč podobného jména: Google Chrome. Brána do internetu už je tedy hotová, do jisté míry etablovaná, s vidinou dalšího růstu a dalších a dalších nových verzí. Nyní přichází i s další částí, operačním systémem, který je úplně tou nejzákladnější formou, jak se k webu dostat. Chrome OS pak bude pracovat s webovými aplikacemi a tedy do jisté míry s definicí cloud computingu podle vize Google.

Kombinace známé značky Google, která je ve světě vnímána mnohem lépe než značka Microsoft, a jasného programátorského umu Googlu, může v horizontu několika let poměrně zamíchat kartami. Minimálně alespoň v segmentu netbooků.

Věřím, že Chrome OS bude pekelně rychlý systém. To, že Google umí programovat na té úplně nejzákladnější úrovni (rozuměj nad hardwarem), dokazuje minimálně svými pověstnými servery webu, pro které byl celý systém vyvinut interně.

Končí tedy éra Microsoftu a skutečně začíná éra Googlu? Uvidíme, všechno jednou skončí a v historii IT jsme se o tom mnohokrát přesvědčili.

 

Zpět