BIOmetrické ID-čtečky prstů budou 2018 skoro všude (v nových mobilech)!

11.10.2017 19:08

Čtečky otisků prstů uvidíme příští rok všude

Svetandroida.cz Autor:  Jan Boháček Kategorie:  Zprávičky
 
11.10.2017 08:01
 7
Sdílet:  


                            vhodné řešení SONY Xperia Z5 / nové řady  XZ1 (Compact)

 

 

Čtečky otisků prstů se postupem času rozšiřují mezi více a více chytrých telefonů.  Není se tak čemu divit, když se příští rok na trhu objeví přes 70 % smartphonů právě s touto čtečkou.

Čtečky otisků prstů expandují (ICT: tzv. biometrické "ID")


Čtečky otisků prstů nejsou žádnou žhavou novinkou. Setkáváme se s nimi naprosto běžně. Příští rok se počet telefonů s touto čtečkou díky cenové dostupnosti ještě zvýší. Udává se, že více než 70 % smartphonů bude mít také vlastní integrovanou čtečku otisků prstů.čtečky otisků prstů - graf zastoupení

Celosvětové zastoupení telefonů s čtečkou otisků prstů

Technologie pokročila, ceny se snížily a čtečky se tak dostanou i mezi telefony nižší třídy. Čtečky otisků prstů jsou totiž stále spolehlivější a v tomto směru nemají konkurenci. V nejbližší době tedy nebudou nahrazeny například rozpoznáváním tváří (typ: iPhone X i asi Samsung Galaxy S9/S9+?)

(ne)Jednou z výhod, je možnost platit pomocí autentického Vašeho otisku prstu ve službách Android Pay, nebo Samsung Pay (i v podporovaném  internetovém bankovnictví, jako přístup do mobilní aplikace: ČS GeorgeGo). Větším počtem čteček otisků prstů se zrychlí i jejich vývoj. Ve snaze odlišit se od konkurence se tak můžeme těšit na nejrůznější provedení od čteček na přední straně, přes čtečky na zadní straně až po zabudování čtečky otisků prstů rovnou do displeje. Tato technologie se tak brzy stane neodlučitelnou součástí chytrých telefonů.

Máte telefon se čtečkou otisků prstů? Jak jste s ní spokojeni?

 

  • Odpověď: ANO, mám (TIP novinka: SONY Xperia XZ1 Compact, i dobře slouží / stačí jen pro nastavené odemykání svého mobilu, vhodně umístěné i na p.boku, spolu s tlačítkem Power nejen pro zapnutí).
  • Zabezpečení otiskem prstu není myšleno jako ultimátní zajištění celé Vaší digitální evidence (osobních) dat. Je to praktická náhrada 4písmenného SIM PINu, nebo triviálního gesta, který používá spousta lidí, anebo vůbec žádného zabezpeční (což používá snad ještě víc lidí),  pro znesnadnění zloději prvotního přístupu k telefonu. Není to šifrovací technologie, v pravém slova smyslu identifikace jedinečnosti Vaší identity ID: "Já". Hlavní výhoda je pohodlí, protože je to praktické, ryhlejší, třeba někde na ulici. NSA nebo nějakého experta to neošálí. Podobně jako FABka na dveřích, nebo sériový zámek na autu. Tyhle taky nezabrání zlodějům před vykradením bytu a přesto ji tam všichni máme i stejně rádi používáme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět