Bacha, jak se vyhnout (prý) "bezpečnostním rizikům hw. a sw". od firmy Huawei?

18.12.2018 16:16

Návod, jak se vyhnout nebezpečí jménem Huawei, vydá úřad v lednu 

 

Dnes út 18.12.2018 10:05 Seznam.cz Zprávy 

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) chystá na první polovinu ledna metodický pokyn pro úřady, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE. Agentuře ČTK to řekl mluvčí NÚKIB Radek Holý. 

Článek 

Úřad v pondělí varoval před používáním softwaru i hardwaru těchto čínských společností, podle něj představuje bezpečnostní hrozbu. Huawei tvrzení, že představuje riziko pro národní bezpečnost, kategoricky odmítla. 

Metodický pokyn k tomu, jak by měly postupovat úřady používající výrobky těchto společností, by uvítal například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Základní metodiku bychom chtěli vydat v první polovině ledna. Dodáváme však, že bude vycházet ze zákona o kybernetické bezpečnosti, který toto řeší,“ uvedl Holý. Doplnil, že pokyn bude univerzální – pro ministerstva, úřady i firmy. 

Podle mluvčího úřad nyní bezpečnostní riziko pojmenoval a záleží na tom, jak se k tomu uživatelé výrobků těchto firem postaví. Týká se to i běžných uživatelů. „Je na tom jednotlivém uživateli, aby zvážil, jestli je to pro něj riziko, nebo ne. Nejedná se o žádný zákaz. Je to podobné, jako když hygienici vyhlásí hrozbu epidemie, to také nikdo nemá zákaz jít ven. Ale je tu nějaké zvýšené riziko a podle toho se chováte,“ uvedl mluvčí. 

... pokračování v náhledu miniatury a následujícím sdíleném dokumentu služby Word Online v cloudu OneDrive:

"(BEZ) KOMENTÁŘE! 

Uživatelé, udělejte si sami úsudek o velikosti "rizika špionáže" , 2. dominantní na svět. trhu,  čínské firmy Huawei (... prý týká se to i s. p. Lesy ČR v ICT ... aby nám nezcizili údaje o kůrovcové kalamitě)? "

Zdroje+: Google Transparency Report-Přehledy + Žádosti o info. uživatelů/účty-Přehledy Země / Česko /2018/!

Tip: 

HA-SOFT, s.r.o. Brno lesnický a ekonomický GIS SEIWin 3.Generace ICT (pro české i slovenské nejen státní lesy)! 

Zpět