Ani svět podle Apple není dokonalý (koupit si iPhone?)!

18.09.2017 23:36

Názor: proč byste si neměli kupovat iPhone? 

| Mobilizujeme.cz  |  autor: 

Možná jste majitelem „nejablečného“ smartphonu a možná zrovna vás nedávná velkolepá prezentace s představením iPhonu X přesvědčila o tom, že je ten pravý čas na přechod k Applu.

Názor: proč byste si naopak měli koupit iPhone?

Ano, Apple umí odprezentovat svoje produkty skvěle, možná nejlépe ze všech. Jeho prezentace jsou plné vzletných frází, všechno je perfektní a naprosto úžasné. Nejinak tomu bylo i na poslední keynote, kdy se celý večer všichni usmívali a vše bylo naoko dokonalé.

Jenže za tímto pozlátkem růžového světa nakousnutého jablíčka se skrývají věci, o kterých se v Cupertinu nemluví, ale jsou tam. Pokud tedy žádné zařízení Applu nevyužíváte, ale chtěli byste se zařadit do početné komunity jablíčkářů, zvažte nejdříve následující faktory.

Je to dražší, než se zdá

Tohle vás určitě nepřekvapí. Všichni víme, že Apple svá zařízení neskutečně předražuje a zákazníci platí, jak se říká za značku. Koupí telefonu to však nekončí. Paměť se nedá rozšířit a pokud šetříte při nákupu a myslíte si, že si vystačíte s třeba 32 GB paměti, tak vás možná v nedaleké budoucnosti čeká investice do cloudového uložiště. Tam, kde ostatní umožňují rozšíření pomocí paměťových karet, případně cloud zdarma, Apple zatvrzele poskytne pouze 5 GB na svém iCloudu. Chcete víc? Připravte kreditku.

Potřebujete nabíjet doma a někdy i v práci? Nechce se vám s sebou pořád tahat nabíjecí kabel nebo jste ho zničili? U konkurence by stačil microUSB kablík za cenu dvou piv, ale vy máte iPhone, takže se opět prohnete.

Že chcete poslouchat hudbu na svých starých dobrých sluchátkách s jackem? Smůla zákazníku. Buď si koupíš nová nebo „Na, tu máš hnusnou redukci.“

Omezení systému

Vždycky jsem uživatelům Androidu záviděl, že si můžou daleko více přizpůsobit telefon svým potřebám. Uniformní prostředí iOS zobrazuje po odemčení pořád to samé – základní plochu s ikonkami. Žádné nadstavby, žádné možnosti, jak se výrazněji odlišit od ostatních. To je zkrátka daň za to, že systém běží tak, jak má, a to i třeba po dvou letech.

Další věc je, že iOS si žije tak trochu vlastním životem. Nemůžete si vybrat, kdy bude iPhone přenášet fotky na iCloud a kdy vaše ADSL připojení s fantastickým uploadem 0,8 Mbps nechá na pokoji. Vlastně ano, přišel jsem na dva způsoby, jak tomu zamezit. Buď ho nesmím připojit na nabíječku anebo nabíjet můžu, ale musí být současně odpojen od domácí Wi-Fi.

To, že iOS tak nějak funguje, intuitivně se ovládá a neustále vás s něčím neotravuje, je zkrátka vykoupeno mnoha omezeními.

iTunes

Už několik let čekám, kdy po představení všech produktů zazní ono legendární „One more thing“ a člověk na pódiu představí nové iTunes. Svižné, krásné, jednoduché, intuitivní.

Čekám bohužel marně. „Chceš si zákazníku stáhnout fotky z telefonu do počítače? Chceš si do iPhonu nahrát tři díly seriálu, abys měl na co koukat v letadle? Tak jo, tady máš iTunes a bav se.“ Apple o tomhle jejich nepovedeném dítku, které mi nejednou zvedlo tlak, záměrně mlčí. Pokud tenhle bizár jménem iTunes neznáte, tak si ho vyzkoušejte a pochopíte…

Možná to teď vypadá, že jsem zapřísáhlý odpůrce Apple produktů. Nejsem. iPhone používám od roku 2007 dodnes. Jsem poměrně spokojeným uživatelem a neměnil bych. Výše uvedené výhrady jsou jen varováním pro ty, co by si mohli myslet, že „svět podle Apple“ je dokonalý. Není.

Zdroj: https://mobilizujeme.cz/clanky/nazor-proc-byste-si-nemeli-kupovat-iphone

Další: Android nebo iPhone mobil ( .. podle sebe, soudím Tebe)?

Zpět