Oslovení (nejen Správy KRNAP) ke spolupráci a následování vzájemného ohleduplného jednání i dalších našich obcí a měst!

16.07.2010 13:04

 

EL EKOlist.cz Tisková zpráva

Zábavní pyrotechnika a světelné efekty ruší zvěř (ani v době klidu si nepřejí občané obcí a měst hluk)

16. července 2010 13:04 
VRCHLABÍ (Správa KRNAP) - Správa Krkonošského národního parku požádala o spolupráci všechny krkonošské obce a města, abychom společně čelili nadměrnému hluku, osvětlení ze zábavní pyrotechniky a dalším světelným efektům na noční obloze. Ty se v poslední době staly silně negativním aspektem cestovního ruchu, který do značné míry ovlivňuje volně žijící zvěř. Z oslovených obcí a měst reagovala a učinila opatření pouze jedna – Pec pod Sněžkou. Přesto Správa KRNAP věří, že se ostatní do budoucna přidají.

„Naše iniciativa pramení z vlastních poznatků a zároveň reagujeme na podněty občanů i občanských sdružení“,  říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. V průběhu loňského roku jsme oslovili 29 obcí ležících na území Krkonošského národního parku a jeho ochranného pásma s žádostí o společnou ochranu krkonošské fauny před nadměrným hlukem a osvětlením téměř celoročním používáním zábavní pyrotechniky. Podobné vyhlášky aplikují již řadu let města v ČR, ale Správa KRNAP nemá kompetenci k vydání podobného nařízení. „První vlaštovkou, která na naši výzvu reagovala, je Pec pod Sněžkou. Vydala obecně závaznou vyhlášku, která usměrňuje používání zábavní pyrotechniky; platí od 1. dubna 2010. Do jisté míry jsem ale zklamán, že ostatních 28 obcí vůbec nereagovalo,“ komentuje naše snažení Hřebačka.

Město Pec pod Sněžkou v rámci uvedené vyhlášky na svém území – Pec pod Sněžkou, Velká Úpa I a II – zakazuje během celého roku promítání světelných reklam a efektů na oblohu. Zároveň také vydalo obecně závaznou vyhlášku o zákazu narušení veřejného pořádku v obci, v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku, provozování zábavné pyrotechniky. „Vymezený povolený čas stanovilo zastupitelstvo na svém zasedání tak, že od 31. prosince od 15 hodin do 1. ledna do 6 hodin, tedy 15 hodin oslav na příchod nového roku. Kontrolami byla pověřena Městská policie Trutnov a pověření zaměstnanci města Pec pod Sněžkou. Porušení budeme postihovat dle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích a zákona č. 128/2000 Sb., o obcích,“ doplňuje informace Alan Tomášek, starosta města Pec pod Sněžkou.

„Přál bych si, aby aktivita jednoho města byla příkladem pro ostatní, které jsme vyzvali k řešení této problematiky s nadměrným osvětlením a hlukem. Pokud chceme, aby místní občané a turisté měli možnost vídat volně žijící zvířata, pak si ji zde musíme umět udržet a vytvořit jim domov,“ dodává Hřebačka.

Radek Drahný

___________________________________________________________________________________
Podporujeme:
Konečně krok správným směrem, naše zatěžování životního prostředí je již opravdu neúnosné! Tak jako v poslední době, si hlavně vlivní podnikatelé obcí a měst v době pracovního klidu, "vynucují" zákaz práce sousedů obtěžujících nadměrným hlukem, sami však sobecky nerespektují obecná pravidla slušného chování na vliv společného životního prostředí a vůči přírodě!

 

Zpět