Novinky Google GMAIL populární "freemail účet" a další z řady funkcí (i plnohodnotná aplikace Gmail pro Android v mobilu)

19.08.2011 18:43

"Gmail v novém hávu s novými funkcemi"

Google svou e-mailovou službu Gmail průběžně občerstvuje novinkami. Letos v létě jich ovšem uvedl celou řadu a je mezi nimi i zbrusu nový vzhled. Další novinky usnadňují třídění pošty a komunikaci mezi uživateli. Pojďme se na ně společně blíže podívat.

 

Nejmarkantnější změnou, kterou Gmail v posledních týdnech prodělal, je nasazení nového designu webového uživatelského rozhraní, které zapadá do série redesignů služeb, do něhož se Google letos v létě pustil. Gmail prodělal facelift v minulosti již několikrát, ale současná podoba znamená největší změny ve vzhledu rozhraní od vzniku samotné služby. 

Gmail má má zbrusu nový design.

Pokud nejste spokojeni s novým designem, můžete se vrátit k původní podobě nebo si zvolit některý z jiných motivů vzhledu, které Gmail nabízí (Nastavení / Motivy). Na výběr je celá řada více či méně povedených motivů vzhledu a kdo si chce vyhrát, může si připravit vlastní unikátní design uživatelského rozhraní.

Gmail umožňuje obnovit původní design.

Druhou velkou novinkou je rozšíření komunikačních možností o volání na pevné linky a mobilní telefony. Tato možnost tu byla již dříve, ovšem pouze pro severoamerické uživatele. Nedávno ovšem Google rozšířil možnost volání na běžná čísla do dalších 150 zemí včetně České republiky. O tom více v samostatném článku Gmail umožňuje levné telefonování už i českým uživatelům.

Novinkou v oblasti komunikace je možnost práce s více hovory současně. Hovor s tím, s kým právě nemluvíte, je přidržen a lze se k němu po vyřízení jiného hovoru zase vrátit. Se zpřístupněním volání se v Gmail Labs objevily i doplňky pro posílání SMS, ale ty zatím nefungují pro české uživatele, resp. neumožňují odesílání zpráv, tudíž jsou prakticky nefunkční.  

Gmail podporuje volání na běžná telefonní čísla.

Google ale v posledních týdnech doplnil i další funkce. Jednou z těch starších je social widget. Jde o nový prvek, který se zobrazuje na pravé straně vedle prohlížené e-mailové zprávy. Má nabídnout větší míru spojení mezi uživateli, kteří si píší. Social widget poskytuje například odkazy na starší vzájemnou korespondenci. Také zpřístupní sdílené dokumenty z Google Docs a veřejné události, které si odesílat e-mailu poznamenal přes Google Calendar. Kromě toho umožňuje okamžité spojení s pisatelem (přes chat nebo volání).

Social widget umožňuje rychlé spojení (vč. telefonování) a například i přístup k dřívější korespondenci.

Mezi novinky většího významu lze zařadit i nové možnosti třídění složky s doručenou poštou s využitím nového systému karet, který Gmail nyní nabízí k vyzkoušení. Díky kartám si kromě klasického chronologického seřazení příchozích e-mailů můžete přepnout na jiné systémy třídění. Například lze jako první zobrazovat důležité zprávy (to jsou převážně ty od lidí, se kterými jste v pravidelném kontaktu), nepřečtené zprávy či zprávy označené hvězdičkou. Také lze přepnout na systém s automatickým vyhodnocováním prioritní pošty

Nový systém karet umožňuje různé třídění zpráv ve složce s doručenou poštou. V případě nezájmu ho lze vypnout.

Další drobnosti se v základní výbavě Gmailu objevily po otestování v rámci Gmail Labs. Do ostrého provozu přešla funkce pro vytváření tzv. vnořených štítků, kdy je možné vytvořit jeden štítek s dalšími dílčími podřízenými štítky. Další novou funkcí v ostrém provozu, která rovněž usnadní třídění pošty, je využívání více různých symbolů hvězdičky pro označení e-mailů. Můžete si vybrat, kolik a jakých různých symbolů budete používat. Třetí novinkou je pokročilé nastavení protokolu IMAP, respektive práce s ním.

Cloud Computing na Lupě

Podělte se s námi o váš názor na Cloud Computing vyplněním krátkého dotazníku. Zajímá nás, do jaké míry byly články seriálu pro vás přínosné a o jakých tématech se chcete dozvědět více.

Seriál Cloud Computing vám přinášíme spolu s partnery:

Google GTS

       

Zatímco výše zmíněné trio novinek Gmail Labs opustilo, k testování se objevily některé novinky jako je Preview Pane (v české verzi Podokno náhledu). Gmail experimentálně zavádí funkci, po které mnozí uživatelé touží už od spuštění služby. Řeč je o zobrazování doručené pošty ve stylu MS Outlooku (a dalších desktopových e-mailových klientů), kdy je možné rozdělit obrazovku na dvě části. V jedné se zobrazuje přehled zpráv a ve druhé náhled právě označenou zprávu.

Gmail experimentálně podporuje zobrazení pošty ve stylu
MS Outlooku a dalších desktopových klientů.

Drobným, leč sympatickým vylepšením je možnost pohodlnější práce s přílohami ZIP a RAR. Tyto archivy lze nově rozbalit přes Google Docs a podívat se na jejich obsah bez nutnosti si soubory stahovat na pevný disk a dekomprimovat je teprve tam. Pokud vám někdo pošle například několik dokumentů zabalených do archivu, můžete si je prohlížet, aniž byste museli cokoliv stahovat a nepotřebujete žádný jiný program než webový prohlížeč.

Jiří Macich ml.

Jiří Macich

Autor je redaktorem serveru Lupa.cz a zároveň externím spolupracovníkem čtrnáctideníku Počítač pro každého. Věnuje se také počítačovému poradenství a píše Blog počítačového nadšence 2.0.

 

P.S. Náš komentář: I mobilní aplikace Gmail pro Android (mobilní telefon s operačním systémem A. od Google), jeho okamžité synchronizace služby v připojení k internetu i on-line režimu, to jenom ještě více potvrzují jako jedny z nejlepších dostupných řešení na volném trhu světových špičkových multikomunikačních IT!!

OK máme jen to dobré z praxe s "chytrým" mobilem OS/A. 2.2 (např. nejen LG P990)  uživatel Veselý obličej  P.N.

Zpět