Naše POŘÍČÍ n.S. slaví 660 let obce a 60. školy

15.06.2012 00:00

 

Poříčí slaví 660 let obce a 60 let základní školy

Takhle vypadalo Poříčí nad Sázavou v době minulé.

Takhle vypadalo Poříčí nad Sázavou v době minulé. Autor: archiv OÚ Poříčí nad Sázavou

dnes 16:20

Poříčí nad Sázavou – Dvě velká výročí si dnes připomínají obyvatelé obce nad řekou Sázavou.

 
 
 

Je to právě 660 let od první písemné zmínky o Poříčí a šedesát let existence budovy základní školy.

  • Oslavy zahajuje den otevřených dveří v základní a mateřské škole. K vidění je dosud nevídaná kolekce třídních fotografií a fotografií pedagogických sborů z let 1952 až 2012, dokumenty dokládající šedesátiletou historii školy. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky vystoupení žáků školy či prohlídku učeben a dalších prostor škol, včetně letos nově dokončeného třetího oddělení mateřské školy. To vše do dvou hodin odpoledne.
  • Od jedné hodiny pokračuje program na nedaleké návsi. Občanské sdružení Duhová kulička si pro nejmenší připravila zábavně – naučnou trasu po obci nazvanou Pohádkové odpoledne. Na děti čekají pohádkové i historické postavy, soutěže a ceny.
  • Po celé odpoledne je na návsi k vidění profesionální hasičská technika, včetně člunu používaného při povodních. Samozřejmostí je občerstvení a hudba.
  • Na čtrnáctou hodinu je naplánovaný den otevřených dveří v továrně Kemper. Jeho součástí jsou mimo prohlídky celého výrobního závodu i hry pro děti a občerstvení.
  • rom.kost. sv.PetraO hodinu později začínají prohlídky kostelů s výkladem průvodce. Sraz je u horního, románského kostela sv. Petra.

 

 

 

  • V sedmnáct hodin představí benešovští profesionální hasiči poutavou ukázkou zásah u autonehody, včetně řezání vraku hydraulickými nůžkami.
  • Oslavy 660 let od první písemné zmínky o obci a 60 let existence budovy základní školy uzavře ve 22 hodin slavnostní šestiminutový ohňostroj na návsi.

Na přípravě oslav se kromě obecního úřadu a základní a mateřské školy podílejí také dobrovolní hasiči, Duhová kulička, Občanské sdružení zdravotně postižených, Fit Klub a Automotoklub Poříčínad Sázavou.

Autor: Martina Křečková

Zdroj: Benešovský deník.cz

 

Zpět