Blog: Eva Novotná, jednatelka Pěvecký sbor benešovských učitelek - zvěřejnění (Jiskra)

14.10.2011 19:00

 

 30 LET SBORU BENEŠOVSKÝCH UČITELEK

  Kdo přicházel v pátek 14. října chladným podzimním večerem do auly benešovského gymnázia na koncert u příležitosti 30. výročí založení Sboru benešovských učitelek, se rozhodně mohl těšit nejen na povznášející zážitky a dojmy, ale i s pocity radosti a jisté hrdosti ocenit tu úctyhodnou skutečnost, že sborový zpěv v našem městě žije a rozvíjí se již tak dlouhou řadu let.

Cesta učitelského pěveckého sboru k dnešnímu věhlasu a vysoké umělecké úrovni začala právě na benešovském gymnáziu 31.srpna 1981, kde pod vedením PaedDr.Jaroslavy Modrochové vznikl z řad učitelek základ ženského sboru. Ten se postupně rozšiřoval, budoval repertoár, získával usilovnou a poctivou prací první úspěchy a vstupoval do povědomí nejen benešovské kulturní veřejnosti. Po oddělení části členek původního sboru, které založily Sukův komorní sbor, je od roku 1987 sbormistrem a uměleckým vedoucím sboru benešovských učitelek ing.Tomáš Pergel.

Umění sboru poznávali posluchači na četných koncertech nejen v Benešově a okolí, ale po roce 1989 často i za hranicemi naší země (Rakousko, Belgie, Anglie, Německo, Dánsko, Itálie, aj.). Aktivity sboru benešovských učitelek jsou široké a zahrnují desítky vystoupení ročně, a to jak v rámci regionálních festivalů (Sukovo jaro, Podblanický hudební podzim) tak i na dalších koncertech. Zřizovatelem sboru je Město Benešov, které poskytovalo a věřme že i dnes, ve finančně napjatějších časech, bude nadále poskytovat sboru finanční a organizační zázemí.

Na slavnostním koncertu, který připomněl třicetiletou historii Sboru benešovských učitelek, vystoupili jako hosté sboru tenorista Stanislav Předota, altistka Dana Jelínková, Lenka a Lid. Perglovy a samozřejmě i Sukův komorní sbor.

V milé a srdečné atmosféře večera, který zahájil úvodním slovem Jiří Hřebíček, zaznělo nejprve Notturno č.1 Josefa Myslivečka, ze sborového díla A.Dvořáka zařadily učitelky výběr sedmi Moravských dvojzpěvů, na jejichž provedení se vedle sboru podíleli S. Předota a Sukův komorní sbor, a tři části z Cigánských melodií, včetně té nejznámnější „Když mne stará matka“, kde excelovaly Lenka Pergelová a Dana Jelínková. Z vokální tvorby Dvořákova obdivovatele a příznivce J.Brahmse jsme vyslechli dvě písně v podání S.Předoty. Klavírní doprovod ke všem vystoupením sólistů i sborů s nadhledem a spolehlivě obstaral ing. T.Pergel.

Programovým osvěžením sborového koncertu bylo zařazení dvou částí (2. a 4. věta) ze Sonatiny G-dur pro housle a klavír, op.100 A.Dvořáka, kterých se ujal dlouholetý spolupracovník sboru Oldřich Kalina za klavírní spolupráce T.Pergela.

V další části koncertu přednesl S.Předota výběr z cyklu milostných písní z období Dvořákova mládí „Cypřiše“ s citem a pochopením pro jejich lyrický charakter.

V závěru večera se spojily oba pěvecké sbory k provedení tří písní z bohatého odkazu českého skladatele Zdeňka Lukáše, jehož velká část tvorby je věnována právě vokální hudbě. Jeho písně na slova lidové poesie nás okouzlily živou melodikou a radostnou náladou, která se přelila z pódia na posluchače do hlediště.

K výročnímu koncertu pěveckého sboru benešovských učitelek vznikl i vkusně graficky vybavený program, který navíc obsahoval stručnou historii pěveckého sboru, seznam současných členek sboru a připomínku některých míst ve světě, kde sbor koncertoval.

Činnost pěveckého sboru benešovských učitelek píše živou kapitolu hudební historie našeho kraje. Proto celému sboru patří velké poděkování za všechno, čím soustavně přispívá ke kulturní úrovni našeho města a jeho dobrému jménu. Je to práce záslužná a ne vždy je správně vnímána a oceňována. Její zdravé plody však budeme sklízet ještě v budoucnosti.

autor: Josef Kučera

zdroj: Jiskra a dostupné verze článku i zde (náhled v A.Reader.pdf a nativní f.docx Ms.O./Word 2010 i ke stažení?):

Pev.sbor bn.ucit.-30 let (cl.J.c.44).pdf (809,7 kB)

Pev.sbor bn.ucit.-30 let (verze).docx (23,1 kB)

Pev.sbor bn.ucit.-30 let.doc (37,5 kB)

https://picasaweb.google.com/P.Novotny3/PevSborBenesUcit30Let19812011?authuser=0&feat=directlink

Fotky Google Alba v.sbor beneš.učit.-30 let/1981~2011 ... Další možnosti Prezentace
(zde přemístěno, místo původně zrušeného Picasaweb)

https://photos.google.com/album/AF1QipN_ozBQYrYTlVuNOHM59VcnzR19mLAx0LlVhKIu

 

Zpět